Beat Bookstore, Ira Cohen, Demian

Beat!

Deze pagina wordt nog aangevuld.

De Tijd, 04 maart 2005

(tijd) – In het antiquariaat Demian in Antwerpen opent een Beat Bookstore. Dat schrijft De Tijd. Het gaat om een tijdelijk project: de boekhandel blijft zes weken bestaan. Het wordt een evenementenboekhandel, waar de bezoeker ook een beeld van de beatcultuur krijgt aan de hand van tentoonstellingen, lezingen en performances.

Jack Kerouac met zijn cultboek ‘On the road’ is de bekendste naam, maar ook Allen Ginsberg, William Burroughs, Lawrence Ferlinghetti en Gregory Corso zijn belangrijke literaire stemmen uit de Beat Generation, de opstandige Amerikaanse jongerencultuur die in de jaren 50 en 60 een non-conformistische levensstijl introduceerde. Hun boeken zijn in de boekhandel nog moeilijk te vinden, merkte René Franken van Antiquariaat Demian. Die leemte moet de Beat Bookstore invullen, met The American Book Center als partner.

De Beat Bookstore is geïnspireerd op City Lights Bookstore in San Francisco, in 1953 opgestart door Ferlinghetti. City Lights is nog altijd een actieve onafhankelijke boekhandel en uitgeverij, maar ook een literaire ontmoetingsplaats, zowel voor Beats als voor anderen.

Op zes vrijdagavonden in maart en april komen de Beats zelf aan het woord in de Beat Bookstore. Simon Vinkenoog bijvoorbeeld, die al vroeg contact had met de dichters van de Beat Generation en hun werk in Nederland en België introduceerde, brengt het gedicht ‘Howl’ en spreekt over zijn jarenlange vriendschap met Allen Ginsberg.

Ook elders in Antwerpen staat de Beat Generation in de kijker. Het MuHKA stelt tot 15 mei vijftig werken op papier tentoon van Lawrence Ferlinghetti, die naast beatauteur ook schilder is. En op 20 april brengen Josse De Pauw en Roland een programma met teksten van de Beats in Theater Zuidpool.